Auto Trends

Waarom zijn gebruikte auto’s op dit moment zo duur? Er zijn verschillende factoren waarom gebruikte auto’s op dit moment zo duur zijn. De toegenomen vraag naar gebruikte auto’s, samen met een zich nog steeds herstellende toeleveringsketen voor nieuwe auto’s, betekent dat zelfs wanneer de verkoop daalt, vraag en aanbod krap blijven, waardoor de prijzen hoog maar stabiel blijven. Onze auto opkoper heeft tekst en uitleg

Hoe zit het met de prijzen van gebruikte auto’s?

Als je onlangs niet van auto bent veranderd, kun je een schok krijgen als je besluit dat het tijd is. De prijzen van gebruikte auto ’s zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Volgens sommige schattingen zijn ze 20% gestegen, en het Bureau of Labor Statistics, dat de consumentenprijsindex berekent, zegt dat ze alleen al in april 2021 met 10% zijn gestegen.

Gemiddelden kunnen natuurlijk misleidend zijn. Gewilde merken en modellen zullen meer zijn gestegen, terwijl de minder populaire niet zulke grote sprongen hebben gezien. Dan zijn er ook nog regionale verschillen. Maar met die punten in gedachten, als u op zoek bent naar een gebruikte auto, zult u vrijwel zeker merken dat ze duurder zijn dan vóór de pandemie.

Zoals met alles met betrekking tot het kopen van auto’s , helpt het om op de hoogte te zijn van wat er gaande is op de markt voor gebruikte auto’s. Hier is een overzicht van de uitleg die wordt gegeven en onze kijk op wat er aan de hand is.

Het is de economie

De economie vertelt ons dat de prijzen stijgen als de vraag groter is dan het aanbod. Wat het niet verklaart, is waarom er in de afgelopen 12 maanden een verschuiving is opgetreden in een relatief stabiele situatie.

Om daar grip op te krijgen, duiken we eerst in wat de vraag naar gebruikte auto’s stimuleert. Dan kijken we naar de aanbodzijde. En als laatste bieden we enkele hints en tips voor iedereen die op zoek is naar een goede gebruikte auto.

Wat drijft de vraag naar gebruikte auto’s?

Er lijken meerdere factoren aan het werk te zijn.

 • Mensen mijden het openbaar vervoer en het delen van ritten
 • Nieuwe auto’s zijn een stuk duurder geworden
 • Mensen willen geen schulden aangaan
 • Stimuleringsbetalingen hebben geld in de zakken van mensen gestopt

Het eerste van deze punten is duidelijk pandemiegerelateerd. Bus- en treindiensten zijn ingekort en mensen willen niet in de buurt van vreemden zijn of in een auto zitten die net door iemand anders is gebruikt. Dat heeft ertoe geleid dat een groot aantal, voornamelijk stadsbewoners, een auto voor zichzelf moet kopen, terwijl ze voorheen zonder konden.

Een tweede factor is dat fabrikanten het aantal goedkope modellen hebben teruggebracht. Ze verkopen liever beladen SUV’s met een hogere marge dan uitgeklede compacts. Dat heeft budgetbewuste kopers ertoe aangezet om naar nieuwere gebruikte auto’s te kijken, dus het aantal kopers is toegenomen.

Ten derde, terwijl de meeste autokopers hun aankopen financieren, hebben de huidige economische omstandigheden velen op hun hoede gemaakt om meer schulden aan te gaan. Dat heeft er opnieuw toe geleid dat mensen die misschien nieuw hebben gekocht, minder dure opties overwegen, zoals auto’s die van de lease af komen.

Ten slotte, terwijl veel ontvangers hun stimuleringsgelden ongetwijfeld gebruikten voor levensbehoeften, konden anderen ze gebruiken voor vervangende voertuigen.

Waarom neemt het aanbod van gebruikte auto’s af?

Gebruikte auto’s beginnen als nieuwe auto’s en na drie jaar als ze worden geleasd, of zes tot zeven jaar als ze worden gekocht, worden ze verkocht of ingeruild om plaats te maken voor een nieuwe vervanging. Dus waarom komen er minder van deze auto’s op de markt voor gebruikte auto’s? Er lijken veel redenen te zijn, maar we kunnen ze onder deze drie koppen groeperen:

 • De verkoop van nieuwe auto’s is gedaald
 • Mensen hebben niet zoveel gereden
 • Autoproductie is gedaald

In een typisch jaar worden zo’n 17 miljoen auto’s verkocht. In 2020 zakte dat naar 14,6 miljoen. Sommige van die auto’s gaan naar verhuurbedrijven, die ze na een jaar of zo weer doorverkopen. Vorig jaar huurde bijna niemand, dus de verhuurbedrijven stopten met het kopen van nieuwe voertuigen. Bovendien herinnert u zich misschien dat tot en met maart en april 2020 zowat alles werd stilgelegd, inclusief autodealers. Dat betekende dat er een tijdlang nauwelijks nieuwe auto’s werden verkocht.

Tegelijkertijd lijken mensen langer aan auto’s vast te houden. Redenen hiervoor zijn onder meer het minder rijden van kilometers (omdat ze vanuit huis werkten) en de hoge prijs van nieuwe auto’s. Gekoppeld hieraan, lijkt het erop dat meer mensen hun auto kopen wanneer de lease afloopt, deels omdat ze meer waard zijn dan wat ze aan de leasemaatschappij moeten betalen.

Ten slotte bracht de pandemie de autoproductie in het tweede kwartaal van 2020 bijna tot stilstand. Fabrieken werden gesloten of bemand door skeletploegen, en toen ze begonnen, was er slechts één positief testresultaat nodig om iedereen weer naar huis te sturen.

Toen de fabrieken de productie begonnen op te voeren, gebeurde er iets vreemds: ze konden de halfgeleiderchips die zoveel elektrische systemen in moderne voertuigen aansturen niet krijgen. Er wordt aangenomen dat dit een ander gevolg is van de pandemie: er gingen chips in de gameconsoles en laptops die iedereen kocht terwijl ze thuis vastzaten, waardoor er te weinig overblijft om aan de vraag van autofabrikanten te voldoen.

Als reactie hierop hebben autofabrikanten de productie teruggeschroefd en zich geconcentreerd op hun modellen met een hogere marge. (Dit is een van de redenen waarom de prijzen van nieuwe auto’s stijgen.) Dus mensen die een nieuwe auto willen kopen, merken dat er minder keuze is en dat de prijzen hoger zijn.

Opties voor iemand die een auto wil kopen

Koopjes zijn dun op de grond, maar je bent niet zonder opties. Er zijn nog steeds een aantal goede deals die je kunt kopen, misschien moet je wat meer onderzoek doen om ze te vinden.

Hier zijn enkele ideeën:

 • Als u een auto wilt verkopen of ruilen, bedenk dan dat de waarde ervan waarschijnlijk is gestegen met de rest van de markt. Laat u niet meeslepen door de reclame van een dealer. Ontdek wat uw auto waard is voordat u naar de dealer gaat.
 • Zoek naar modellen waar minder vraag naar is. Natuurlijk zou een SUV leuk zijn, maar je zult waarschijnlijk een betere prijs vinden als je naar sedans, hatchbacks of zelfs minibusjes kijkt.
 • Overweeg een auto met een hogere kilometerstand. Terwijl in het verleden kopers wegbleven van voertuigen met meer dan 100.000 mijl, betekent vooruitgang in betrouwbaarheid dat velen jaren meer service zullen bieden.
 • Hoewel ik geen fan ben van deze optie, kunnen wanhopige tijden om wanhopige maatregelen vragen. Als u momenteel leaset, controleert u het contract voor de koopprijs. Kijk dan wat het voertuig waard is op de tweedehandsmarkt. Voordat u besluit om het van de leasemaatschappij te kopen, moet u echter niet vergeten om de omzetbelasting mee te nemen in uw beslissing en alle cijfers te begrijpen voordat u op de stippellijn tekent.
 • Nu een auto kopen of wachten?

  Als u een nieuwe auto wilt kopen , of in ieder geval een die nieuw voor u is, is dit waarschijnlijk geen goed moment. Als je echter een auto nodig hebt voor je werk of school, heb je misschien niet veel keus. De sleutel tot het vinden van een goede deal, of in ieder geval een waar je mee kunt leven, is om je huiswerk te doen. Dat betekent weten wat u zich kunt veroorloven en onderzoeken wat u moet betalen. (Een sprankje goed nieuws: de rente is nog steeds laag als je een goede kredietwaardigheid hebt.)

  Veel potentiële kopers zullen zich afvragen of deze sprong in de prijzen van gebruikte auto’s een tijdelijke uitbarsting is of iets meer permanents. Daarvoor verwijzen we naar de onafhankelijke autoriteit op het gebied van autokwaliteit en betrouwbaarheid,

  Hun nogal genuanceerde mening is dat “de huidige pandemiegerelateerde piek slechts een anomalie is.” Ze waarschuwen echter ook dat “… verwachten dat deze trends zich in de nabije toekomst zullen voortzetten, want zelfs nadat de pandemie voorbij is, zullen de prijzen van gebruikte auto’s waarschijnlijk blijven stijgen.”

  Dat lijkt te pleiten tegen het volhouden van lagere prijzen in de toekomst. Dus wat kan je doen? Welnu, ik stel voor dat het beste idee is om regelmatig in te checken bij Auto Cheat Sheet voor nieuws en advies over het kopen en verkopen van auto’s.

  Wees een slimme autoshopper

  De nummer één tip om het meeste geld te besparen bij het kopen van een nieuwe of gebruikte auto is om altijd: “DOE EERST UW AUTO, KOOP EERST HUISWERK!” Voor meer hints en tips over het navigeren door het aankoopproces van nieuwe en gebruikte auto’s, besteedt u wat tijd vooraf voordat u aan uw auto-winkelreis begint door te bladeren door mijn auto-aankoopgids

  Zoals altijd raad ik aan om een ​​online verwijzingsservice zoals Ryde Shopper , Motor Trend of Cars Direct te gebruiken voordat u een autodealer bezoekt. Hun gratis online prijsopgaven bevatten automatisch alle kortingen of cashback-incentives die momenteel op de markt beschikbaar zijn.

  In de aanloop naar de laatste dag van het jaar leert u hoe u gratis online prijsopgaven voor nieuwe auto’s kunt gebruiken om een ​​nog betere prijs te krijgen door dealers online met elkaar te laten concurreren .

About the Author

Deze vind je misschien ook leuk